IZMJENA - TERMINI TRENINGA U NOVEMBRU 2021. GODINE

Sa početkom nove školske godine dolazi do uobičajene izmjene termina treninga i njihovog usklađivanja sa redovnim školskim aktivnostima u okviru nastave fizičkog vaspitanja.

 

Od 5.11.2021. godine termini treninga u sportskoj dvorani OŠ "Borisav Stanković" će biti:

 

- Utorak: 18:00 – 19:00

 

- Subota :15:00– 17:00

 

Svi zainteresovani za takmičarski badminton u ovim terminima mogu se uključiti u aktivnosti kluba, i kao rekreativci i kao potencijalni takmičari.

 

Ovaj poziv je otvoren za sve koji imaju 6 godina i više, gornje granice gotovo da i nema!

 

Važna napomena: učenici koji pohađaju nastavu u OŠ “Borisav Stanković” treninzima mogu pristupiti bez naknade, kao članovi školske badminton sekcije.

 

 

Pandemija je dovela do situacije u kojoj djeca već dugi period nisu bila u mogućnosti da obavljaju nastavu fizičkog vaspitanja.

 

I u vremenu prije pandemije bilo primjetno smanjeno interesovanje djece za bavljenje sportom, razloga je mnogo: ukupna situacija u društvu, prije svega loša ekonomska situacija većine građana, neuređenost i neorganizovanost sporta i podrške sportu, utjecaj modernih tehnologija koje sve više zaokupljaju pažnju djece i odvode ih u virtualni svijet, zazuzetost roditelja koji u stalnoj borbi da obezbjede materijalne uslove za porodicu, gube bitku sa lošim uticajima kojima su njihova djeca izložena.

 

 

Mnoge vrijednosti u društvu su poremećene i postavljeni su pogrešni prioriteti, posljedice su vidljive u svim segmentima društva, ako svijest o tome u kompletnoj zajednici ne poraste negativne posljedice će se osjetiti i kratkoročno i dugoročno.

 

 

Utjecaj zdravih fizičkih aktivnosti na razvoj djece su do sada i u praksi i kroz nebrojene naučne radove dokazani i potvrđeni.

 

 

Kao što je praksa i teorija pokazala da smanjene fizičke aktivnosti djece imaju izuzetno negativan utjecaj na njihov cjelokupni razvoj i zdravlje.

 

Takmičarski sport kao organizovana fizička aktivnost dodatno doprinosi pozitivnom formiranju ličnosti naše djece i razvija kod njih pozitivne navike kao što su: odnos prema timskom radu, međusobno uvažavanje i podršku, takmičarski duh, spremnost na naporan rad u svrhu ostvarivanja zacrtanih ciljeva, sportski fer plej, viteštvo i poštovanje pravila.

 

 

Badminton kao sport koji u badminton klubovima okuplja žene i muškarce koji zajedno treniraju i nastupaju na takmičenjima dodatno doprinosi ravnopravnosti među polovima i punom međusobnom uvažavanju kao partnera koji streme ostvarenju zajedničkih ciljeva na terenu.

 

 

 

 

Jedna od prednosti badmintona koju treba stalno potencirati je činjenica da on otvara ogroman prostor za zajedničke sportske kativnosti cijele porodice.

 

 

 

Malo je sportova u kojima djeca, čak i ona u najmlađem uzrastu, mogu biti ne samo ravnopravni učesnici zajedničke aktivnosti, vrlo često oni su u badmintonu i nadmoćniji u odnosu na odrasle. To otvara mogućnost da roditelji i djeca u isto vrijeme u budu zajedno na terenu i istinski uživaju u igri i nadmetanju.

 

 

Vrijeme koje roditelji provedu sa svojom djecom u pozitivnoj atmosferi i u zajedničkim aktivnostima su neprocjenjivi.

 

Sve igračke, gadžeti i razne druge materijalne stvari mogu biti uništene i izgubljene.

 

Uspomena na prijatne trenutke provedene sa roditeljima niko nemože oduzeti i uništiti. A te uspomene su materijal od kojeg se grade ljudi koji imaju karakter i kvalitet koji im omogućava da budu zdravi i elementi i noseći stubovi svakog sretnog društva.

 

Badminton zaista može pomoći da se osjećamo bolje i sretnije, i vrlo je jednostavno doći do tog osjećaja, potreban je mali napor da se dođe do dvorane i uzme reket u ruke, poslije toga sve je moguće!

 

 

 

 

 

 

 

Video: 
Badminton trening
Badminton
Badminton trening