OSVRT NA HUMANITARNI "BANJA LUKA OPEN 2018"

U subotu 07.04.2018. godine organizovan je 6. međunarodni badminton turnir za igrače rekreativce „BANJA LUKA OPEN 2018“.

 

 

Turnir je uvršten u manifestacije od interesa za Grad Banja Luka tako da je za potrebe turnira od strane Grada organizatorima ustupljena na korištenje sportska dvorana "Borik".

 

 

Ovaj tradicionalni sportsko-rekreativni događaj je ove godine imao i humanitarni karakter. U toku pripreme i tokom odvijanja turnira prikupljana su sredstva namjenjena Roditeljskoj kući u Banja Luci.

 

Roditeljska kuća je ustanova koja djeluje pod okriljem udruženja roditelja djece koja boluju od malignih bolesti „Iskra“ i u njoj sa svojim roditeljima borave djeca koja se liječe od kancera na UKC u Banja Luci, a mjesto stanovanja im je u drugim mjestima u Republici Srpskoj.

 

Iako ovogodišnji „BL OPEN 2018“ nije okupio očekivani broj učesnika, ipak je u najvećoj mjeri ostvario postavljene ciljeve: promociju takmičarskog badmintona, promociju aktivnog življenja kroz rekreativno igranje badmintona , promociju regionalne saradnje, promociju turističkih potencijala grada Banja Luka, i kao najvažnije, prikupljanje sredstava za podršku rada Roditeljske kuće.

Učesnici turnira iz Zagreba, Sarajeva, Širokog brijega, Prijedora i Banja Luke su imali priliku da uživaju u svom omiljenom sportu na parketu banjalučkog hrama sporta, sportskoj dvorani “Borik”. Turnir je kao i uvijek protekao u žestokim borbama na terenu i prijatnom druženju izvan terena, a dan je završio uz muziku i pjesmu u restoranu sportske dvorane. Za sve učesnike dodatni poticaj je bio humanitarni karakter ovog sportskog događaja.

 

 

 

 

 

I ovaj put su se mogle vidjeti prednosti badmintona koji kao malo koji drugi sport može u isto vrijeme na istom mjestu okupiti učesnike različite starosne dobi, različitog spola, čak i lica sa invaliditetom, a da svi ravnopravno učestvuju u istom sportskom događaju.

 

 

 

 

 

Iako je primarni cilj ovih okupljanja druženje i dobra zabava, ipak je prisutan i jak takmičarski naboj, tako da se lica onih koji se na kraju turnira okite medaljama ozare osmijehom zadovoljstva.

 

 

Važan dio ovog lijepog događaja se dešavao nakon završetka turnira kada su sredstva koja su prikupljena iskorištena za nabavku poklona za stanare roditeljske kuće.

 

Članovi BK "Banja Luka" su prilikom posjete Roditeljskoj kući uručili praktične poklone koji će doprinjeti da vrijeme koje mali heroji provode u ovoj ustanovi prođe u prijatnijem ozračju i boljem raspoloženju, te da olakšaju rad aktivista koji nastoje da pomogmu da se stanari kuće lakše suoče sa teškom nepravdom koja ih je zadesila.

 

 

 

 

 

 

 

Funkcionisanje roditeljske kuće još uvijek u velikoj mjeri zavisi od donacija i pomoći humanih pojedinaca i različitih organizacija i poslovnih subjekata.

 

Za sve korisnike ove ustanove njeno postojanje je od neprocjenjive vrijednosti. Sve što može pomoći da se lakše nose sa ogromnom nepravdom i teškom životnom dramom za djecu i roditelje koji koriste usluge roditeljske kuće je od velikog značaja.

 

 

Bolest bilo kojeg člana porodice je nešto što sve normalne ljude teško pogađa. Ipak kad obole djeca, pogotovo kada su u pitanju maligne bolesti, sve u njihovom okruženju dovodi do očaja. Samo oni koji kroz to prolaze mogu zaista shvatiti dimenzije drame koje maligne bolesti nose sa sobom.

 

Ova podmukla i opaka bolest na svoj surovi način briše razlike među ljudima, jer niko, baš niko ne može reći da baš njega ta bolest neće zadesiti. Kraljević ili prosjak, gospodar ili sluga, crn ili bijel, bogat ili ubog, predsjednik ili portir, baš niko od sedam milijardi ljudi na ovoj planeti ne može sa sigurnošću reći reći:"mene se to ne tiče, ne odnosi se na mene, to se dešava nekom drugom".

 

A kada se desi, ne ostati izolovan i usamljen u suočavanju sa kancerom za svakog  ko se sa njim suočava je od ogromnog značaja.

 

Uz sve nedaće koje kancer sa sobom nosi, za mnoge naše ljude dodatno opterećenje predstavlja i problem sa nedostatkom novca, čak i za one koji imaju stalno zaposlenje. Boravak na bolovanju drastično umanjuje prihode, a roditelji djece oboljele od tumora često moraju provoditi duge periode na bolovanju u nastojanju da pruže najbolju podršku svojoj djeci. Kakva je situacija sa onima koji nemaju stalno zaposlenje, teško je i zamisliti.

 

Zato je izuzetno važno razvijati osjećaj solidarnosti i zajedništva u cijeloj društvenoj zajednici, da budemo tu za one koji su u nevolji, da budemo sa njima u pravom trenutku, onda kada to može odlučivati između života i smrti.

 

Učestvujući u akcijama podrške onima kojima je to neophodno pomažemo njima, ali isto tako doprinosimo stvaranju navike i klime u društvu da se tako djeluje, stvarajući tako pretpostavku da će i nama samim biti pružena takva podrška ako je zbog nesretnog spleta okolnosti zatrebamo.

 

Ipak ono što je najvažnije je: finansiranje i podrška radu ustanova poput Roditeljske kuće mora biti riješena sistemski i kroz budžete lokalnih zajednica ili  budžet Vlade Republike Srpske.

 

Nijedan narod koji drži do sebe  i nijedna institucija koja djeluje u ime tog naroda ne može dozvoliti da oni najranjiviji i najnemoćniji pripadnici tog naroda zavise samo od nečije dobrote. Ako to mogu, onda nešto nije u redu ni sa tim narodom, a ni sa njegovim institucijama.

 

Zato oni koji donose odluke trebaju to imati na umu i u planiranju budžeta trebaju predvidjeti sredstva za takve ustanove i udruženja čiji rad i postojanje su tako važni i neophodni.

 

Za Roditeljsku kuću, koja je i jedina ustanova te vrste u Republici Srpskoj, na godišnjem nivou treba 50.000,00 - 70.000,00 KM da bi djelovala bez pritiska i da bi i korisnici kuće i oni koji u njoj rade mogli biti fokusirani na ono što je najvažnije: pomoć našoj djeci da se izbore sa opakom bolešću.

 

Korisnici Roditeljske kuće dolaze iz različitih djelova Republike Srpske, budžet Vlade RS se puni i kroz prihode koji dolaze iz tih lokalnih zajednica, a roditelji djece koja u njoj provode vrijeme kao poreski obaveznici takođe doprinose da se ti prihodi prikupe.

 

To je naš novac, novac naroda koji živi u RS, koji je Vladi RS stavljen naraspolaganju da ga koristi u našem najboljem interesu.

 

Teško da bilo ko može reći da pomoć našoj bolesnoj djeci nije u našem najvećem i najboljem interesu.

 

Za one koji o tome odlučuju ta odluka bi trebala biti jednostavna, jer ako dodijele sredstva takvim ustanovama, to im niko neće zamjeriti, naprotiv izgledaće bolje u očima onih od kojih su dobili posao koji rade.

 

Donoseći odluke o stabilnoj i sistemskoj podršci  tim ustanovama oni stvaraju pretpostavku da, ako nekom okrutnom igrom sudbine, oni dođu u situaciju da njima ili njihovim dragim i bliskim prijateljima i članovima porodice zatrebaju usluge ustanova poput roditeljske kuće, one će biti tu, spremne da u punom kapacitetu izvrše svoju funkciju.

 

Jer kao što je rečeno niko, baš niko ne može znati da ga život neće dovesti u takvu poziciju!

 

 

U ime udruženja "Iskra" pod čijim okriljem djeluje Roditeljska kuća i u ime BK"Banja Luka", izražavamo zahvalnost svima onima koji su pomogli da bar malo olakšamo borbu sa teškom nepravdom koja je zadesila male heroje koji koriste usluge Roditeljske kuće.

 

BK "Banja Luka" kao organizator zahvaljuje zaposlenima u sportskoj dvorani "Borik" na podršci i korektnoj saradnji prilikom organizovanja turnira.

 

Zahvaljujemo i medijima koji su nas podržali prenoseći informacije o našim nastojanjima da kroz promociju badmintona učinimo i jedan human čin koji je prije svega gest podrške malim herojima i znak i poštovanja prema onima koji se trude da im vrijeme u Roditeljskoj kući bude prijatno i sadržajno.

 

Za BK "Banja Luka" ovo je samo početak kontinuiranih nastojanja da se pruži podrška svima onima kojima je ona neophodna.

 

Jer odavno je jasno da u uslovima koji vladaju u cijeloj zemlji, i sportski klubovi ne mogu svoje djelovanje svesti samo na rad u oblasti sporta, to djelovanje mora biti mnogo šire i sadržajnije.

 

 

 

https://udrrodiskrabl.com/

 

Rad udruženja možete pomoći uplatom na žiro-račun: 1610000123350061

 

 

Video: 
BL OPEN 2018 promo video
BL OPEN u emeisiji "Sport za sve"
BL OPEN 2018 najava na ATV-u