Serbian Youth & U17 International 2021

U Novom Sadu je u periodu od 25.06. – 27.06.2021. godine organizovan Serbian Youth & U17 International 2021, veliki međunarodni badminton turnir za igrače u kategorijama 9, 11 , 13 , 15, i 17 godina.

 

 

 

 

Ovogodišnje izdanje ovog sjajnog turnira je okupilo 225 igrača iz 25 zemalja i turnir je poprimio razmjere Evropskog šampionata.

 

 

 

 

 

Dvorana „Slana bara“ u Novom Sadu je 4 dana bila ispunjena nevjerovatnom energijom mladih igrača, istinski festival mladosti.

 

 

 

 

 

Pandemija je nametnula mnoga ograničenja, mnogi turniri su bili otkazani, tako da je u momentu kada je dobila priliku ova nevjerovatna mladost ju je zgrabila svom snagom i to je rezultiralo čitavim nizom sjajnih, neizvjesnih mečeva tokom čitavog trajanja turnira.

 

 

 

 

 

Bosnu i Hercegovinu na ovom turniru su predstavljali članovi BK „Banja Luka“ Damjan Kondić, koji je Dragan Tomić koji je zajedno sa Damjanom nastupio u dublu.

 

 

 

 

 

 

Uslovi u kojima treniraju ova dva talentovana igrača, a u odnosu na uslove u kojima treniraju većina ostalih učesnika ovog takmičenja, nemjerljivo su skromniji.

Ipak oni su nastojali odigrati najbolje što su mogli i prije svega pokazati da, bez obzira na katastrofalnu situaciju u zemlji, u BiH još uvijek postoji energija i entuzijazam koji nastoje djeci i omladini otvoriti prostor za pokazivanje njihovog potencijala.

 

 

 

I nakon čitavog niza sjajnih mečeva u kategoriju U17 na kraju su najuspješniji bili predstavnici Rusije koji su dominirali u finalima i uzeli 4 zlata, zlato u ženskom singlu je otišlo u Bugarsku, a predstavike u finalima su imali i Ukrajina, Španija i Turska.

 

Rusija izrasta u badminton velesilu i na nju se mora računati u budućnosti i na onim najprestižnijim takmičenjima. Primjetan je napredak ukrajinskih badmintonaša koji su u Novi Sad došli u velikom broju, kroz njihove nastupe vidjelo se da imaju dobar trenerski kadar i dobru organizaciju.

 

Ono što veseli da se tokom turnira moglo vidjeti mnoštvo igrača iz drugih zemlja koji igraju odličan badminton, sigurno je da su nijanse i sitni detalji doprinosili da se u završnici nađu igrači koji su se na kraju domogli medalja.

 

Ako je suditi prema viđenom na terenima spotske dvorane "Slana bara" pred evropskim badmintonom je uzbudljiva budućnost!

 

Na kraju treba reći par riječi i o nevjerovatnoj ekipi iz Badminton saveza Sbije predvođenih predsjednikom Radomirom Jovovićem.

 

 

Svi oni koji su uključeni u rad sportskih saveza u većini zemalja nastalih raspadom Jugoslavije znaju kako je teško raditi čak i u savezima iz sportova sa dugom tradicijom na ovim prostorima.

 

Angaživati se u radu badminton saveza, u sportu koji se na ovim prostorima još uvijek vidi kao egzotika, je u određenoj mjeri vrsta mazohizma. Samo oni koji su u bilo kojem trenutku bili uključeni u badminton aktivnosti na ovim prostorima znaju o čemu je riječ.

 

Ova ekipa iz Srbije radi nevjerovatne stvari, postavlja neke nove standarde, oni već u ovoj fazi stvaraju vice šampione Evrope i otimaju odličja zemljama čiji savezi na telefonske račune potroše više novca nego što oni imaju ukupno na raspolaganju za svoj rad.

 

 

Šteta je što mediji u Srbiji ne obraćaju više pažnje na rad ove ekipe, može im se lako desiti da propuste priliku da prate proces kako Srbija postaje velesila u jednom sportu i da budu iznenađeni kada ustanove da ih sa čuvenog balkona pozdravljaju evopski i svjetski badminton šampioni! 

 

No ove ljude to previše ne uzbuđuje, oni imaju cilj, imaju plan, a i maju i tim, mladi tim, koji to može realizovati. Kapa dolje!

 

 

 

 

 

 

 

 

Video: 
Serbian U17 International Finale