Yonex BWF World Badminton Championship 2011. - odjeci

 

Najbolji  svjetski badmintonaši su već napustili London i okrenuli su se novim izazovima.  Veliko, dobro organizovano takmičenje je pokazalo sve vrline vrhunskog badmintona. Kao jedina mana može se navesti činjenica da su i ovaj put kineski predstavnici, naravno potpuno zasluženo, uzeli sva prva mjesta, što na neki način može loše djelovati na moral predstavnika ostalih zemalja.

 

Ipak, sa zadovoljstvom se može konstatovati da je pritisak igrača iz ostatka svijeta sve veći i kineski igrači mogu osjetiti kako im ovi dišu za vrat. To se posebno odnosi na predstavnike Malezije, Indonezije ili Koreje.  Ono što može biti posebno važno za povećanje interesovanja za badminton je i činjenica da predstavnici Evrope značajno učestvuju u raspodjeli odličja. Ne radi se samo o danskim predstavnicima koje je veteran Peter Gade opet reprezentovao na sjajan način osvojivši bronzanu medalju nakon poraza u polufinalu u kojem je svjetskog šampiona Lin Dana stavio pred velika iskušenja.

 

                 

Peter Gade

 

Tu je i englesko-škotski kvar Kris Adkok i Imogen Bankier koji je došao do srebrenog odličja na ovoj prestižnoj badminton smotri.

 

 

                    

Kris Adkok i Imogen Bankier

 

Uz rame ovim takmičarima stoji i njemica Juliana Šenke sa bronzom u ženskom singlu. Evropa može biti zadovoljna nastupom njenih predstavnika, pogotovo činjenicom da osvajači medalja dolaze iz različitih zemalja.

 

                      


Juliana Šenke

 

Evropski i svjetski badminton idu dobrim putem i razvijaju se na takav način da će se ovaj sport u dogledno vrijeme i izvan Azije pozicionirati u vrhu intersovanja publike i medija. Što više uspjeha budu imali evropski igrači tako će rasti i interes  i spremnost za investiranje u razvoj badmintona.

 

A da će uspjeha biti garantuju sjajni talenti poput tinejdžera Caroline Marin iz Španije ili Viktora Axselena ( svjetski prvak do 17 godina starosti) iz Danske koji već sada i u svojim nastupima u seniorskoj konkurenciji prijete puno starijim i iskusnijim kolegama.

  

            

Karolina Marin

 

Viktor Axselsen

 

Uz to treba naglasiti veliki napredak predstavnika Rusije, Poljske, Ukrajine i, naročito, Turske koja ulaže velika sredstva u razvoj badmintona i to se već sada osjeti i na evropskom nivou.

Sve ovo nam  govori da je najbolje vrijeme badmintona  tek pred nama.