Yonex BWF World Badminton Championship 2011. - završen svjetski šampionat.


 

Svjetski  šampionat u Londonu je završen.  Sjajno organizovano takmičenje je donijelo mnoštvo odličnih mečeva, nekoliko velikih  iznenađenja, ali i ponavljanje situacije iz Pariza: sve titule su opet završile u kineskim rukama. Lin Dan je zaslužan što je to tako.

 

                            

 

U sjajnom finalnom meču pobjedio je svjetskog broja jedan Li Čon Veja, jedinog igrača izvan Kine za koga se vjerovalo da će se domoći titule.

Na njegovu žalost protiv sebe je imao Lin Dana,  istinsku zvijezdu badminton sporta. Dva sjajna igrača su na najbolji način prezentovala vrhunski badminton u potpuno neizvjesnom meču u kome je poraženi Li Čon Vei propustio priliku da iskoristi dvije meč lopte.

 

                               

 

Lin Dan je pokazao karakter i sposobnost da održi koncentraciju do kraja igre (i u plufinalu protiv Petera Gadea se nakon izgubljenog prvog gema uspio vratiti i plasirati u finale).

 

 

Iako imaju čitav niz sjajnih igrača u svim kategorijama  malezijci su i ovaj put ostali bez najsjanijih odličja. Za evropljane je značajno da su u završnici imali nekoliko predstavnika a Kris Adkok i Imogen Bankier su uzevši srebrenu medalju u Mixu ostvarili sjajan rezultat.

 

 

 

Ipak pred ostatkom svijeta se nalazi period ozbiljnih priprema  kako bi na OI u Londonu na turniru koji će biti održan u Vembli areni, a koja je u potpunosti zadovoljila potrebe tako velikog turnira, pokušali ugroziti kinesku dominaciju i na taj način dodatno povećati interes za badminton u većini zemalja.

 

 

POBJEDNICI:

 

Mješoviti dublovi


Zhang Nan-Zhao Yunlei (China) pobjedili  Chris Adcock-Imogen Bankier (England-Scotland) 21-15 21-7

 

                     


Muški singl


Lin Dan (China) pobjedio Lee Chong Wei (Malaysia) 20-22 21-14 23-21

 

              


Ženski singl


Wang Yihan (China) pobjedila  Cheng Shao Chieh (Chinese Taipei) 21-15 21-10

 

                                


Muški dubl


Cai Yun-Fu Haifeng (China) pobjedili Ko Sung Hyun-Yoo Yeon Seong (Korea) 24-22  21-16

 

                  


Ženski dubl


Wang Xiaoli-Yu Yang (China) pobjedile Tian Qing-Zhao Yunlei (China) 22-2
0 21-11