Završen je olimpijski badminton turnir!

 

 

Finalnim mečom u muškom singlu koji je odigran u subotu 20.08.2016. godine završen je olimpijski badminton turnir.

Nakon 10 dana sjajnog badmintona izvršena je raspodjela olimpijskih medalja koje su završile na grudima igrača iz 9 zemalja. Činjenica da su predstavnici 9 zemalja izborili olimpijska odličja govori o sve većoj izjednačenosti igrača iz različitih zemalja. To svakako doprinosi popularizaciji badmintona, medalje osvojene na najvećoj planetarnoj smotri sportista sigurno stimulišu djecu i mlade ljude da se posvete određenom sportu, a i pažnja javnosti se dodatno pojačava i usmjerava ka sportu koji naciji donosi trijumfe i odličja.

 

Za evropski badminton je sjajna stvar da su predstavnici tri različite zemlje ponijeli medalje iz Ria. Carolina Marin je olimpijskim zlatom krunisala period svoje dominacija u ženskom singlu, a sjajne dankinje K.R. Juhl i C. Pedersen su se okitile srebrom u ženskom dublu.

 

Bronza Viktora Axelsena i britanaca M. Elliasa i C. Langridgea koji su napravili veliko iznenađenje uzevši broncu kinezima u muškom dublu je veli događaj za evropski badminton.

 

I ovaj turnir je pokazao da kinezi više ne mogu biti sigurni da su prva mjesta rezrvisana za njihove igrače, a isto tako i da igrači iz Azije u raspodjeli najboljih pozicija moraju računati na svoje oponente iz Evrope.

Veliki Lin Dan nije uspio odbraniti zlato iz Londona a njegov gubitak meča za treće mjesto od mladog Axselsena najavljuje i smjenu generacija u muškom singlu. Iako je legendarni malezijac Lee i ovaj put došao do finala ponovo nije uspio ostvariti svoju i želju mnogih njegovih sugrađana da Maleziji donese zlatnu olimpijsku medalju. Bez obzira na sjajnu i izjednačenu borbu ovaj veliki igrač nije uspio pobjediti Chen Longa i tako će se ova sjajna karijera vjerovatno završiti bez tog tako željenog odličja.

 

 

Lin Dan i Lee Chon Wei su obilježili jedan period badminton istorije i bili su sjajni uzori i inspiracija mnogim mladim igračima i zato im badminton svijet duguje veliku zahvalnost.

 

Badminton je u konstantnom razvoju, broj članica BWF-a se povećava iz godine u godinu, a mnoštvo različitih aktivnosti doprinosi da se badminton razvija i pozicionira i u zemljama gdje drugi sportovi imaju mnogo dužu tradiciju. Stalni rad na razvoju trenerske struke, razvoj para-badmintona i školski projekti su aktivnosti BWF-a koje doprinose da se svijest o prednostima i vrijednostima badmintona širi na planetarnom nivou.

 

 

Imajući u vidu uspjehe koje u različitim sportovima ostvaruju sportisti iz regije, naročito oni iz Srbije i Hrvatske koji su sa ovih igara donijeli rekordan broj medalja za svoje zemlje, a uz puno manje sredstava i lošije uslove nego njihove kolege iz drugih zemalja, vjerujemo da će se vemenom i badmintonaši sa ovih prostora uključiti u badminton aktivnosti na najvišem nivou.

 

 

Prisustvo čelnog čovjeka MOK-a na finalnim mečevima olimpijskog badminton turnira govori i o sve boljoj poziciji badmintona u ovom krovnom tijelu svjetskog sporta.

 

 

Takmičarskom badmintonu se smiješi svijetla budućnost!

 

MUŠKI SINGL:

 

 

1. Chen Long - Kina 2. Lee Chong Wei – Malezija 3. Viktor Axelsen – Danska

 

ŽENSKI SINGL:

 

 

1. Carolina Marin - Španija 2. P.V.Sindhu – Indija 3. Nozomi Okuhara - Japan

 

MUŠKI DUBL:

 

 

1. H.F. Fu and N. Zhang – Kina 2. W.K. Tan i V. S. Goh – Malezija 3. M. Ellis i C. Langridge – Velika Britanija

 

ŽENSKI DUBL

 

 

1. A. Takahashi and M. Matsutomo - Japan 2. K.R. Juhl i C. Pedersen - Danska 3. S.C. Shin i K.E. Jung – Južna Koreja

 

MIX:

 

 

1. L. Natsir i T. Ahmad – Indonezija 2. P. S. Chan i L.Y. Goh – Malezija 3. N. Zhang i Y. Zhao - Kina