Badminton, moj sport!

Zašto izabrati badminton kao svoj sport? Kakve mogućnosti ti otvara badminton?

1. Badminton je pojedinačni sport

Kao i kod svih pojedinačnih sportova uspjeh svakog pojedinca najviše zavisi od njega samog, njegovog talenta, njegovog požrtvovanja i spremnosti za naporan rad. Uz kvalitetnu opremu (vrhunski reket, pernate “loptice“ i kvalitetna obuća, sve zajedno ne pretjerano skupo) i odgovarajuću dvoranu imaš uslove da izgradiš karijeru vrhunskog sportiste u jednom od najdinamičnijih sportova koji će u potpunosti angažovati tvoj um i tvoje tijelo.

 

2. Takmičarski badminton je olimpijski sport

Od 1992. godine badminton je olimpijski sport i to mu kao i svim drugim olimpijskim sportovima daje dodatnu težinu. Baveći se badmintonom otvaraš sebi mogućnost da nastupiš na najvećoj smotri sportista na planeti, prezentuješ svoje sposobnosti, promovišeš svoj grad i zemlju iz koje dolaziš.

 

3. Profesionalni sport

Badminton je već dugi niz godina profesionalni sport. Slično je organizovan kao tenis, tj. igrači badmintona imaju priliku nastupiti na mnoštvu profesionalnih turnira različitog nivoa širom svijeta. Iako nagradni fondovi još uvijek nisu na nivou onih koje imaju na teniskim turnirima, novčane nagrade na badminton turnirima su sve veće i stimulativnije.

Super serija je niz od 12 turnira sa minimalnim nagradnim fondom od 250 hiljada dolara, a najveći nagradni fond ima Yonex All England Open (turnir sa tradicijom od 107 godina koji se organizuje u Mančesteru) sa nagradnim fondom od 600 hiljada funti.

Super serija na kraju godine ima završni turnir koji se u periodu 2014. – 2017. godine organizuje u Dubaiju sa nagradnim fondom od milion dolara. Na ovom turniru učestvuje 8 najboljih iz svake od kategorija(muški i ženski singl, muški i ženski dubl, mix dubl).
Zarade vrhunskih igrača badmintona (uključujući i sve veće iznose sponzorskih ugovora) se mjere milionskim dolarskim iznosima.

 

 

ž

4. Badminton igrač

Igrač je središte oko koga se okuplja i kreće sve u sportu. Kompletna struktura u bilo kojem sportu je u funkciji igrača u nastojanju da on ostvari što bolj rezultate. Badminton nije izuzetak.

Badminton otvara mogućnost igračima da se službeno počnu takmičiti već sa 9 godina starosti. Na većini turnira za mlađe kategorije priliku imaju da se takmiče igrači starosti 11, 13, 15 i 17 godina. Turniri za igrače do 19 godina starosti (juniorski) najčešće se organizuju odvojeno.

Balkanski šampionati se organizuju u kategorijama: U-13, U-15, U-17, U-19 i seniori.

Evropski i svjetski šampionati se organizuju za kategorije U-15 pa na više. Za razliku od tenisa, badminton igrači imaju više prilika da nastupe u ekipnoj konkurenciji kao reprezentativci svojih zemalja na balkanskim, evropskim i svjetskim šampionatima. Iako igrači i u svojim pojedinačnim nastupima predstavljaju svoje zemlje, nastupi za reprezentaciju imaju posebnu težinu i draž.

 

 

5. Badminton trener

 

Badminton ti otvara mogućnost da ostvariš karijeru trenera, a to je posao kojim se širom svijeta mnogi bave profesionalno. BSBiH otvara mogućnost zainteresovanim da se kroz stručne seminare, domaće i u organizaciji BEC i BWF, edukuju za trenere različitog nivoa. Badminton treneri prate svoje igrače na turnire širom svijeta, kao što to u tenisu, recimo, radi Boris Beker, trener Novaka Đokovića. Tvoj izlazak na međunarodnu scenu kao trenera, a kroz već otvorena vrata, zavisi samo od tvog treneskog talenta, sposobnosti i volje za rad. Čak i u ovako taškoj situaciji kakva vlada u BiH, ako si iz kategorije onih koji imaju navedene osobine, ništa te neće moći zaustaviti da pokažeš svoje trenersko znanje koje, ako ga posjeduješ, ima svoju vrijednost u cijelom svijetu.

 

 

6. Badminton sudija

 

U organizaciji badminton takmičenja jedna od najvažnijih stavki je obezbjediti dovoljan broj badminton sudija. Na vrhunskim takmičenjima uz jedan teren tokom meča se nalazi do 15 sudija (glavni sudija, servis sudija, linijske sudije). Mlade sudije iz Banja Luke su već napravile prve značajne korake na međunarodnoj sceni. BSBiH otvara mogućnost svima onim koji se žele okušati kao badminton sudije da se uključe u seminare za sudije i na taj način sebi otvore vrata velikog badminton svijeta.

 

 

 

7. Para badminton

Svi oni koji se zbog spleta nepravednih životnih okolnosti svrstavaju u osobe sa tjelesnim hendikepom imaju mogućnost da se kroz para-badminton uključe u sportske aktivnosti, i kao rekreativci i kao vrhunski sportisti. Oni koji pripadaju ovoj grupi naših sugrađana mogu se pronaći u nekoj od 6 kategorija i učiniti nešto za podizanje svog životnog standarda, a oni koji se opredjele za vrhunski trening mogu sebe staviti u poziciju koja im omogućava da predstavljaju zemlju na najvećim smotrama sportista sa tjelesnim hendikepom.

 

 

 

 

 

8. Rekreativni badminton

 

Badminton je idealan sport za kvalitetnu rekreaciju. To je sport koji će angažovati i tvoje tijelo i tvoj um i pomoći ti da se opustiš i zabaviš na najbolji mogući način, bez obzira na godine ili tjelesnu konfiguraciju. Badminton spade među najmasovnije rekreativne aktivnosti na planeti, a za ovu kategoriju igrača širom svijeta se organizuje mnoštvo službenih i neslužbenih turnira. Tako je i u našoj regiji a banjalučki i BiH badmintonaši sve više učestvuju u tim badminton dešavanjima koja su odlična prilika za dobar provod, upoznavanje novih prijatelja, gradova i država. U rekreativnom badmintonu leži veliki potencijal za tuirsitičku i svaku drugu promociju gradova i zemalja u kojima se odvijaju rekreativna događanja.

 

 

9. Gdje se mogu naći informacije o badminton

Badminton savez BiH: http://bsbih.com/
Svjetska badminton federacija (BWF): http://www.bwfbadminton.org/
Evropska badminton konfederacija (BEC): http://badmintoneurope.com
Badminton world TV: https://www.youtube.com/user/bwf
Badminton klub Banja Luka: http://www.badminton-bl.com/

 

 

 

Video: 
BWF Svjetski šampionat 2015
Badminton moj sport