Badminton u BiH

O SAVEZU

-  Inicijativa za uvođenje takmičarskog badmintona u porodicu sportova koji su prisutni u Bosni i Hercegovini pokrenuta je iz Banja Luke gdje se takmičarski badminton u vidu organizovane rekeracije igra od 2002. godine

 

-          Badminton klub ''Banja Luka'' koji je registrovan 02.11.2005. godine je prvi badminton klub u BiH koji je započeo aktivan rad na stvaranju igrača badmintona, obuci trenera i promociji badmintona u Banja Luci ali i u cijeloj zemlji.

 

-          Zajedno sa badminton klubovima ''Revikon'' iz Sarajeva i ''Đulić'' iz Širokog Brijega, Badminton klub ,,Banja Luka'' je osnivač Badminton Saveza BiH koji je registrovan u Ministarstvu pravde BiH 11.10.2006. godine pod brojem: 08-50.1-87/06. Trenutno su u toku aktivnosti na uskalđivanju organizacije i akata Saveza u sa novim Zakonom o sportu.

 

-          Savez je član Olimpijskog Komiteta BiH, Balkanske badminton federacije, Evropske badminton federacije (Badminton Europe, BE) www.badmintoneurope.com i Svjetske badminton federacije  (BWF) www.bwfbadminton.org

 

-          U ovom trenutku Savez okuplja klubove iz Sarajeva, Travnika, Banja Luke, Širokog Brijega, Jablanice, Prijedora i Bihaća, a kroz projekte koji su u toku ( Mikrofinova škola badmintona i slični ) u narednom periodu se očekuje registracija određenog broja klubova u sredinama u kojima se počeo igrati badminton.

 

-          Igrači iz klubova koji čine Badminton Savez BiH u proteklom periodu su nastupali i na međunarodnim takmičenjima, poput balkanskih šampionata za različite uzraste ili turnira U-19 u Poreču. Savez je takođe bio i domaćin jednog balkanskog šampionata za igrače do 15 godina starosti koji je vrlo uspješno organizovan u avgustu mjesecu 2007. godine u Banja Luci.

 

-          Savez je organizovao  i kampove za trenere i igrače i na nivou BiH i na međunarodnom nivou, sudijske seminare, trenerske kurseve. Sudije koje su članovi sudijske organizacije Saveza sudile su već i na juniorskim i seniorskim prvenstvima Evrope, te na turnirima poput univerzitetskog svjetskog prvenstva u Bragi ili Croatian International turnira u Zagrebu.

 

-          U maju 2008. godine Savez je u Travniku organizovao i prvo državno prvenstvo BiH u badmintonu za mlađe kategorije. Uz odličnu organizaciju badminton kluba ''Šumeće'' iz Travnika mladi takmičari iz BiH su se okitili prvim badminton odličjima i tako se upisali u istoriju BiH sporta.

 

-          Bez obzira na sve prepreke i teškoće i izazove vremena u kojem živimo Savez za naredni period ima velike i ozbiljne planove: povećati broj klubova i igrača, osposobiti što više trenera i sudija, omasoviti sport kroz rekreaciju građana, realizovati projekte uvođenja badmintona u škole. Želja i namjera Saveza je da kroz badminton našoj djeci pružimo novu priliku da baveći se ovim lijepim sportom na najbolji način prezentuju sebe, svoj talenat i sposobnosti, a isto tako sredine iz kojih dolaze, kao i zemlju u cjelini.

 

-          Badminton Savez BiH poziva sve mlade i one koji se tako osjećaju, sve one koji su se spremni upustiti u nove izazove i ulažući svoj rad kreirati svoju budućnost, da nam se pridruže i zajedno sa nama uživaju u čarima ovog lijepog i atraktivnog sporta i mogućnostima koje on nudi.

 

-          Takođe pozivamo sve ozbiljne kompanije i privredne subjekte koji imaju odgovoran stav prema društvenoj zajednici u kojoj djeluju i ostvaruju profit, da nam se pridruže u našim nastojnjima da učinimo našu sadašnjicu svjetlijom i sretnijom te da zajedno kreiramo ljepše uslove i bolju budućnost za sve, prije svega za našu djecu.

 

-          Savez je u proteklom periodu imao veliku podršku kompanija poput ''Volksbank'' AD Banja Luka, ''Mikrofin'' AD Banja Luka , ''Vitinka'', ''Tenzo'', ''Kruna'', ''Hidrokop'', ''Vivia'' , bez čije podrške ne bi bilo moguće ostvariti sve što je u proteklom periodu ostvareno. Savez je sa svoje strane nastojao da u svakoj prilici na najbolji mogući način promoviše naše partnere u ovom velikom sportskom projektu. To će i u buduće biti praksa  jer je  stav Saveza da samo kroz korektne partnerske odnose koji su u interesu svih uključenih možemo ostvariti zacrtane ciljeve.