Rekreacija

Badminton je takmičarski, olimpijski sport ali i vrlo čest oblik rekreacije.
Igra se  se reketom na pravougaonom terenu koji je mrežom podjeljenom na dva jednaka dijela. Minimalan broj igrača je dva (tzv. singl ili pojedinačno odnosno meč "jedan na jedan") a maksimalan četiri (tzv. dubl  ili parovi tj. meč između dva para igrača).
Dijeli se u pet kategorija: pojedinačno žene i muškarci, ženski i muški parovi te mješoviti parovi.

 

Badminton kao rekreacija u Banja Luci egzistira od 2001. godine. Tada je grupa prijatelja tražeći nešto što bi im omogućilo da se kvalitetno rekreiraju, a da pri tome nisu suviše izloženi povredama ili pretjeranim naporima odlučila da se okuša u badmintonu. Vrlo brzo su se organizovali, nabavili potrebnu opremu i počeli igrati u sportskoj sali OŠ”Georgi Stojkov Rakovski”. Malo su znali o ovom lijepom sportu ali su od samog početka uživali u igri. Vremenom su prikupljane informacije i skupljana saznanja tako da je i napredak u igri bio sve očigledniji. Naravno među prvim saznanjima je bila i činjenica da je predstava o badmintonu kao sportu koji ne zhtjeva puno snage i zalaganja isparila već nakon prvih  treninga. Nije trebalo mnogo vremena da se uvjere da se radi o jednom od najzahtjevnijih sportova, naravno ako ga pokušavate igrati na vrhunskom nivou. Kao rekreativni igrač svako dozira količinu napora prema svojim mogućnostima i niste obavezni stići baš svaku lopticu. Ono što je važno je da tokom igre angažujete i fizičke i mentalne potencijale nastojeći da nadvladate oponenta. Posebna prednost badmintona je što u ovoj igri gotovo ravnopravno mogu učestvovati i djeca i žene i muškarci što ga pretvara u izuzetno lijepu porodičnu rekreaciju i zabavu.

 

Tokom čitavog ovog vremenskog perioda rekreativci kontinuirano igraju, povremeno mjenjajući lokacije i broj aktivnih igrača. Najvažnija posljedica ovih aktivnosti je nastanak BK”Banja Luka” čime je započeo proces stvaranja badminton institucija u BiH. Danas u BiH egzistira Badminton Savez BiH, a broj klubova se povećava.

 

Stvaranjem  badminton institucija stvoreni su u slovi da se badminton rekreativci uz Banja Luke ali i iz cijele RS i BiH uključe u veliki svijet badminton rekreativaca na svim kontinentima i kroz neformalna ali mnoštvo službenih takmičenja za ovu kategoriju.

 

Badminton je omiljena rekreacija poslovnih ljudi u zapadnim zemljama, naročito u Engleskoj i Danskoj. Danska je badminton rekraciju toliko omasovila da je postala stvar državnog staranja, pa tako kada populacija u određenoj sredini poraste za 3000 novih stanovnika obezbjeđuju se i novi tereni za badminton.

 

Pošto je isključivo dvoranski sport on je interesantan vlasnicima sportskih dvorana zbog činjenice da kada svi dolaskom ljepšeg vremena prestaju koristi dvorane, badminton ostaje i nastavlja donositi prihode. Naravno potrebno je stvoriti kulturu igranja badmintona i postići što veću masovnost.

 

U našem klubu otvoreni smo za sve one koji se žele okušati u igranju badmintona, a što nas je više lakše će mo rješavati prepreke koje stoje na putu razvoja ovog lijepog sporta.

 

U ovom teškom vremenu prepunom negativnih pojava i teških izazova, kroz  igru i druženje u prijateljskom okruženju, svi skupa lakše pronalazimo rješenja i izlaze i u privatnoj i u poslovnoj sferi.