Istorija

 

O BADMINTONU

 

 

-   Prve tragove igara sličnih badmintonu nalazimo skoro dvije hiljade godina unazad, na različitim krajevima svijeta, od Indije pa do Grčke.

 

-          Badminton je jedan od najpopularnijih i najmasovnijih sportova na planeti a poznat je kao najbrži sport u kojem se koriste reketi.

 

-          Takmičarski badminton vuče korijene iz druge polovice 19. vijeka kada su po prvi put određena pravila po kojima se igra, propisane dimenzije igrališta i visina na kojoj se nalazi mreža. Prvi takav teren postavljen je u dvorištu kuće grofa od Boforta, gdje su gosti gospodina grofa, pripadnici britanskog plemstva, igrali badminton po tačno određenim pravilima. Kao što je to tradicija u Egleskoj i ova vlastelinska kuće imala je svoje ime,''Badminton house'', tako da ovaj lijepi sport upravo njoj duguje svoj službeni naziv.

 

-    U dvadesetom vijeku badminton doživljava svoju ubrzanu ekspanziju, osnivaju se nacionalni savezi i počinju održavati različita nacionalna i međunarodna takmičenja.

 

-          1934. godine 9 država osniva svjetsku badminton federaciju IBF (danas BWF) i to doprinosi bržem razvoju badmintona na cijeloj planeti. Danas svjetska badminton federacija okuplja 170 zemalja koje su organizovane u kontinentalne konfederacije, Evropu zastupa ''Badminton Europe'' sa 51 članice, uključujući tu i Bosnu i Hercegovinu

 

-          Koliko je badminton popularan govori činjenica da ga igra više od 250 miliona registrovanih igrača širom planete.

 

-          Pod okriljem svjetske badminton federacije (BWF) širom planete održava se čitav niz takmičenja poput svjetskih prvenstava u različitim kategorijama, vrši se edukacija i priprema igrača i trenera, te kontinuirano osposobljavljanje sudija i administrativnog osoblja.

 

-          Evropska badminton federacija (BE) je asocijacija koja je zadužena za razvoj badmintona u Evropi. Pod njenim okriljem održavaju se sva kontinentalna takmičenja, od evropskih prvenstava pa sve do čitavog niza profesionalnih tunira i turnira za mlađe kategorije.

 

-          Badminton je već dugi niz godina profesionalni sport. Veliki broj profesionalnih igrača badmintona idući sa turnira na turnir bore se za novčane nagrade (All England Open- nagradni fond 600.000,00 funti) ali i ranking poene koji im donose beneficije tokom žrijeba turnira. Mnogi od njih imaju dobre sponzorske ugovore koji upotpunjuju njihove ukupne prihode, a sve više uglednih brendova se reklamira kroz sponzorisanje badmintona.

 

-          Od 1992. godine i olimijskih igara u Barceloni badminton je olimpijski sport. To je dalo poseban zamah razvoju i popularnosti badmintona jer učešće na olimpijskim igrama ima posebnu težinu za svakog sportistu i zemlju iz koje dolazi. Sa svakom novom olimpijadom olimpijski badminton turnir postaje sve značajniji i izaziva sve veće interesovanje. Iako i dalje predstavnici Azije imaju najviše uspjeha sve je više zemalja, naročito evropskih, koje zauzimaju značajnu poziciju i sve ravnopravnije učestvuju na ovim turnirima.

 

-          Takmičarski badminton je sport za čiji razvoj i napredak postoji veliki prostor. Zbog toga se očekuje da će uz kvalitetan rad i kontinuirana nastojanja nacionalnih saveza, kontinentalnih konfederacija i svjetske badminton federacije ovaj lijepi, atraktivni i uzbudljivi sport zauzeti značajno mjesto u životima ljudi u mnogim zemljama širom naše planete.