BK "Net Spin" iz Jablanice pokrenuo projekat "Neretvanska škola badmintona"

Badminton klub "Net Spin" Jablanica, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, krenuo je u realizaciju projekta ''Neretvanska škola badmintona'', u kojem se promoviše razvoj badmintona kao olimpijskog sporta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

 

Cilj projekta je promocija i popularizacija takmičarskog badmintona i stvaranje uslova za afirmaciju i razvoj ovog olimpijskog sporta u HNŽ, saopšteno je iz tog kluba.

"Projekt daje priliku mladim osobama, nastavnicima fizičkog odgoja, sportskim radnicima koji žele da se bave tim sportom, da steknu vještine i znanja koje bi mogli dalje prenijeti na djecu, kroz organiziranje škola badmintona i eventualno formiranje novih klubova u svojim gradovima. Badminton vrlo popularan vid rekreacije u mnogim zemljama i njegovom promocijom i popularizacijom bi podstakli naše građane da čuvaju svoje zdravlje" stoji u saopštenju jablaničkog kluba.

Projekat podrazumijeva doniranje opreme školama uključenim u projekat, kako bi mogli formirati školske badminton sekcije i raditi sa učenicima, zatim organiziranje trenerskog seminara u koji bi bilo uključeni nastavnici škola i sve zainteresirane osobe koje se žele baviti badminton sportom, organiziranje promocija badmintona u četiri grada u HNŽ, među kojima je pet zainteresiranih škola iz Jablanice, Konjica, Prozor-Rame i Mostara, sa ciljem uključenja što više djece, kao i organiziranje treninga za učenike osnovnih škola kroz sportske sekcije koje bi izvodili obučeni nastavnici te organiziranje natjecanja između škola kroz turnire i medijsku promociju.

 

 

"Neretvanska škola badmintona" je pokrenuta na principima koje je BSBiH promovisao kroz "Mikrofinovu školu badmintona", veliki projekat koji je postavio smjernice kako obogatiti program vannastavnih aktivnosti u školama, u ovom slučaju sportskih, kroz partnerstvo ministarstava obrazovanja, sportskih saveza i partnera  koji dolaze iz svijeta biznisa, tj. društveno odgovornih privrednih subjekata koji svoju pozitivnu promociju nalaze u ovakvim projektima.

 

 

Kroz ovakve projekte školarcima se znatno olakšava pristup korisnim fizičkim aktivnostima, povećava se masovnost i stvara baza za regrutovanje novih sportskih talenata. Neupitna je korist za sve uključene u ovakve projekte.

 

Pokretanjem "Neretvanske škole badmintona" BK "Net Spin" se uključio i u dešavanja u okviru velikog projekta Svjetske badminton federacije (BWF) "Shuttle Time" koji je krovna svjetska badminton institucija pokrenula upravo zbog promocije i razvoja badmintona kroz školski sistem.

 

    

Prva aktivnost u okviru je projekta se već desila u vidu organizovanja seminara za buduće aktere dešavanja u okviru ovog projekta.

 

 

Seminaru su prisustvovali nastavnici iz pet škola Hercegovačko-neretvanskog kantona, od kojih su dvije škole iz Mostara, OŠ 'Blagaj' i OŠ 'Petra Bakule', te OŠ 'Gračac' Prozor-Rama, Prva Osnovna škola Konjic, i OŠ "Suljo Čilić" Jablanica. Adis Zukić, predsjednik Badminton kluba 'Net Spin' Jablanica, izjavio je kako je cilj projekta da prošire i učine masovnijim taj sport na prostorima HNK-a. - Odabrali smo baš ovaj način, da kroz školske sekcije osnovnih škola proširimo badminton kao sport u HNK. Također, u okviru ovoga projekta osnovnim školama, koji su sudionici projekta, donirat ćemo i opremu kako bi kroz sportske sekcije mogli uspješno i kvalitetno raditi sa djecom. Projekat je planiran da se realizira do mjeseca maja, iduće godine, a većina aktivnosti biti će realizirana do nove godine. Naravno, u tome periodu nastavnici će aktivno nastaviti raditi sa djecom, a planirano je i organizovanje takmičenja, u skladu sa sredstvima koja imamo na raspolaganju - kazao je Zukić.

 

 

 

 

 

Sigurno je da ovaj projekat doprinosi razvoju badmintona u cijeloj BiH tako da badmintonaši iz cijele zemlje cijene napore kolega iz Jablanice koje ulažu u razvoj ovog lijepog sporta, prij svega u interesu naše djece.

 

Lijepo je što je Federalno ministrastvo kulture i sporta podržalo realizaciju ovog projekta koji na najbolji mogući način doprinosi otvaranju novih mogućnosti za djecu i omladinu.

 

"Nertevanska škola badmintona" kao dio aktivnosti Badminton saveza BiH za sve uključene predstavlja otvorena vrata planetarno velikog i  uzbudljivog svijeta badmintona!