Juniorski šampionat Evrope 2013. godine - Ankara, 26.03. - 31.03.2013. godine

Evropski Juniorski šampionat za 2013 godinu završen je 31.03.2013. godine u Ankari(Turska) . Novi juniorski prvaci starog kontinenta su ustoličeni nakon 6 dana uzbudljivog natjecanja na šampionatu koji je okupio najbolje mlade igrače iz cijele Evrope.

 

Rasplet u finalnim mečevima je obradovao sve badminton zaljubljenike, prije svega zbog činjenice da su u raspodjeli medalja učestvovali predstavnici 4 zemlje: Danske, Njemačke, Holandije i Bugarske. Predstavnici drugih zemalja sve više ugrožavaju dominaciju danskih igrača, ne zbog činjenice da Danci igraju slabiji badminton, već zbog velikog napretka njihovih protivnika. Osim Bugara i Njemaca, sve bliže su i predstavnici Turske i Rusije koji su se okitili bronzanim medaljama, a ta povećana konkurencija sigurno će doprinjeti većoj popularnosti badmintona.

Šampioni starog kontineta su:

MS: Fabian Roth (GER) - Mark Caljouw (NED) 21-17, 21-14

 

WS: Stefani Stoeva (BUL) - Line Kjærsfeldt (DEN) 21-13, 23-25, 21-19

 

MD: Antonsen/Babic (DEN) - Daugaard/Christiansen (DEN) 21-17, 25-23

 

WD: Stoeva/Stoeva (BUL) - Finne-Ipsen/Hansen (DEN) 21-11, 21-18

 

XD: Daugaard/Fruergaard (DEN) - Tabeling/Halkema (NED) 21-15, 21-18

 

 

Posebno veseli uspjeh sjajne bugarske tinejdžerske Stefani Stoeve koja se iz Ankare vraća sa dvije zlatne medalje, u singlu, te u dublu koju je osvojila igrajući sa svojom sestrom Gabrielom.

Stefani, koja je još kao mala djevojčica nastupila na balkanijadi koja je organizovana u Banja Luci 2007. godine, će u budućnosti biti jedan najačih aduta Evrope u ogledima sa predstavnicima Azije.

 

 

Steafani Stoeva

Njemačka zahvaljujući kvalitetnom radu zadržava kontinuitet osvajanja medalja sa zlatom Fabiana Rota u muškom singlu. Danci sa dva zlata i tri srebra ipak ne bi trebali biti nezadovoljni, a u raspodjeli medalja su učestvovali i predstavnici Holandije sa dva srebra, u muškom singlu i MIX-u.
Šampionat je odlično organizovan od strane Turske badminton federacije koja radi odličan posao kada je u pitanju razvoj badminton u Turskoj. Turska država ulaže mnogo u sport, pa tako i u badminton i to već donosi odlične rezultate. Na turske predstavnike se u budućnosti mora ozbiljno računati.

Treba spomenuti i nastup hrvatskih predstavnika čiji napredak je sve uočljiviji. Maja Pavlinić je u četvrtfinalu izgubila od prve nositeljice, turske predstavnice Neslihan Yigit. Badminton u Hrvatskoj se pokušava pozicionirati na sportskom nebu, u ovom trenutku imaju grupu vrlo talentovanih mlađih igrača, tako da se može očekivati da i veći uspjesi postanu dio njihove svakodnevnice.

 

 

Maja Pavlinić

To bi bilo dobro i za badminton u regiji jer bi sigurno pomoglo da se obrati veća pažnja na činjenicu da u svim zemljama regiona vrijedno rade badminton enuzijasti koji nastoje ovaj lijepi sport i njegove prednosti približiti stanovništvu.