Naši favoriti - Aleksandar Vučanović, KK"Šesnaesta"

Karate je jedna od najstarijih borilačkih vještina koja korijene vuče sa japanskog ostrva  Okinava. Radi se o vještini samodbrane u kojoj se koriste svi djelovi tjela (sama riječ „karate“ znači: praznih šaka).

Moderni karate se obično dijeli na tri dijela:

Kod osnovne tehnike uče se pojedinačni udarci, blokovi, stavovi itd. Kate su poseban skup točno određenih pokreta (udaraca, stavova i blokova) koji se izvode, a pokazuju borbu sa zamišljenim protivnikom (jednim ili više). Borba može biti slobodna ili dogovorena (dogovori se koji će se izvesti udarac, i kojim blokom se blokira taj udarac). U vježbanju se mogu primjenjivati određena oprema kao naprimjer makiwara, vreća za udaranje, fokuseri, utezi itd.iako karate doslovno označava praznu ruku neki stilovi uče i borbu oružjem (kobudo)kao što su kama, nunčake,bo, itd.

 

Karate je veoma popularan u cijelom svijetu a neki veliki borci su zahvaljujući filmskoj industriji bili najpopularnije ličnosti među djecom i omladinom. Karate kod djece i mladih ljudi razvija najpozitivnije stavove i pomaže da se razviju u kvalitetne ljude, spremne da se nose sa najvećim odgovornostima i izazovima.

 

U poslijeratnom periodu karate spada među najuspješnije sportove u Republici Srpskoj i BiH u cjelini. Nažalost karate još uvijek nije olimpijski sport  tako da ti rezultati često nisu vrijednovani na pravi način.

 

Karate klub „Šesnaesta“ osnovan je 1994. godine i trenutno okuplja  150 članova a u proteklom periodu njegovi članovi su se  okitili medaljama i sa prvenstava RS, ali isto tako i  medaljama sa evropskih i svjetskih prvenstava.

 

Zadnji uspjesi su ostvareni na World Karate Championships  Češkoj gdje su i u ekipnom i pojedinačnom osvojili medalje i na taj način uvećali svoju riznicu trofeja.

 

O klubu i karateu smo razgovarali sa članom kluba Aleksandrom Vučanovićem.

 

 

BK''Banja Luka''

 

-         Od kada treniraš i zašto si se odlučio za karate kao sport kome ćeš se posvetiti?

 

Aleksandar Vučanović:

 

Treniram od 1996.,kao mali sam gledao filmove Brus Lija i ništa drugo mi nije preostalo nego da počnem da treniram.Otac me je odveo na prvi trening.

 

BK''Banja Luka''

 

-         Kako se treniranje ovog sporta odražava na tvoj život i koliko ti karate pomaže da se formiraš kao ličnost?

 

Aleksandar Vučanović:

 

Kroz putovanja sam upoznao dosta osoba tako je to veliko bogatstvo i gdje god da dođem imam njih.Karate je sport duha i tijela tako sam preko njega upoznao šta znače rad,red i disciplina.

 

BK''Banja Luka''

 

-         Da li si zadovoljan organizacijom kluba i uslovima za trening. Koga  od trenera smatraš najzaslužnijim za svoje uspjehe?

 

Aleksandar Vučanović:

 

Uslovi sa trening i organizacija kluba su dobri. Uspijemo da odemo na dvoje priprema na Jahorini. Želio bih da imamo više sredstava za putovanja po Evropi. Za moj uspjeh je zaslužan moj prvi trener Boro Šipka koji me je naučio školu karatea i moj sadašnji trener Momir Crnjak sam kojim sam postigao velike rezultate.

 

 

BK''Banja Luka''

 

-         Da li imaš uzore među domaćim ili svjetskim karatistima i ko su oni?

 

Aleksandar Vučanović:

 

Što se tiče domaće karate scene,neprevaziđeni borac je Milan Lazić a što se tiče svjetske scene, Rafael Agajev je trenutno najatrakivniji borac tako da težim njegovim pokretima.

 

BK''Banja Luka''

 

-         Koji su tvoji najveći takmičarski uspjesi do sada ( na kojim takmičenjima)?

 

Aleksandar Vučanović:

 

Istakao bih kao najveći rezultat treće mjesto na svjetskom prvenstvu u Českoj ove godine na kojem sam debitovao za seniorsku reprezentaciju, potom više puta prvak RS i Jugoslavije(sada Srbije). Medalje sa internacionalih takmičenja u Mađarskoj, Rumuniji i Italiji.

 

BK''Banja Luka''

 

-         Da li smatraš da su uspjesi karatista dovoljno priznati u RS i da li smatraš da je karateu mjesto na olimpijskim igrama?

 

Aleksandar Vučanović:

 

Smatram da uspjesi nisu dovoljno priznati u RS i smatram da je karateu mjesto na Olimpijskim igrama jer je jedan od najmasovnijih i najstarijih sportova.

 

BK''Banja Luka''

 

-         Ko se od tvojih kolega iz kluba ističe rezultatima?

 

Aleksandar Vučanović:

 

Klub ima jako dobre takmičare tako da ću navesti imena kolega koji su postigli uspjeh na evropskim i svjetskim prvestvima. Boris Popović, Siniša Džida, Draženko Skrbo, Sanjin Sakic, Mladen Ćulum.

 

BK''Banja Luka''

 

-         Kakvi su planovi za budućnost, šta očekuješ od sebe u takmičarskom smislu?

 

Aleksandar Vučanović:

 

Nastavljam i dalje da treniram u jakom ritmu. Naredne godine nas očekuje evropsko prvenstvo u Litvaniji gdje ću nastojati da se okitim jednom od medalja i opravdam medalju sa svjetskog prvenstva.

 

BK''Banja Luka''

 

-         Da bi se svi tvoji i planovi kluba uspješno realizovali šta misliš da treba promjeniti ili popraviti u budućnosti i ko bi sve u te aktivnosti trebao biti uključen?

 

Aleksandar Vučanović:

 

Uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta, koju do sada nismo imali, smatram da bismo karate mogli podići na viši nivo.

 

BK''Banja Luka''

 

-       Na kraju koja je tvoja poruka djeci koja tek trebaju da izaberu svoj sport? Zašto bi im preporučio karate i bavljenje sportom uopšte?

 

Aleksandar Vučanović:

 

Karate je, kao što sam već naveo, sport duha i tijela. Uči te disciplini, poštovanju i životnim vrijednostima. Naučis kako da se izboriš sa svim svojim problemima i da racionalno razmišljaš.