Naši favoriti: FK"Omladinac" Lazarevo

Imajući u vidu skroman interes medija za rad malih sportskih klubova, a u skladu sa našom posvećenosti da promovišemo sve ono što smatramo vrijednim i korisnim za cjelokupnu društvenu zajednicu, mi koristimo našu web prezentaciju za promociju svih onih za koje smatramo da njihov rad ima veliki pozitivan utjecaj na našu djecu i omladinu.

 

 

U sportskoj sali O.Š.”Borisav Stanković” gdje BK ”Banja Luka” koristi termine za školski badminton imamo priliku da se upoznamo sa radom FK “Omladinac” iz Banja Luke.

 

Velika grupa dječaka, igrača mlađih uzrasta, ispunjavaju dvoranu vedrinom dok vrijedno rade sa svojim trenerima na unaprijeđenju svoje fudbalske vještine.

 

Zaslijepljeni sjajom i glamurom Lige šampiona i Lige Evrope često zaboravimo kako je sve to postalo moguće upravo zbog entuzijazma i vrijednog rada onih koji okupljaju djecu u najmlađim kategorijama, vrijedno sa njima rade, uče ih i razvijaju njihovu vještinu baratanja fudbalskom loptom. Tu se prepoznaju talenti i postavljaju temelji budućih velikih karijera.

 

 

No, to je samo jedan dio priče. Onaj drugi, možda i važniji dio, je činjenica da se na ovaj način veliki broj djece sklanja sa ulice i uključuju se u za njih zdrave fizičke aktivnosti. Umjesto opasne dokolice, djeca provode vrijeme u sigurnom okruženju pod kontrolom stručnih osoba i tu se uče sportskim vještinama, ali isto tako i zajedništvu, disciplini, korektnosti i pravilima fer pleja, međusobnom uvažavanju.

 

 

 

Imajući u vidu uslove kakvi danas vladaju u društvu to je neprocjenjivo za čitavu društvenu zajednicu.

 

FK “Omladinac” je osnovan 1969. godine i lociran je u banjalučkom naselju Lazarevo. Klub okuplja 140 članova u kategorijama pjetlića, pionira, kadeta i seniora.

 

Klub posjeduje vlastiti stadion sa renoviranim svalačionicama, a svojim sredstvima i zahvaljujući podršci prijatelja kluba i gradske uprave u godinu ulaze bez dugova i sa izmirenim obavezama.

 

 

U ovoj godini, kada je infrastruktura u pitanju, cilj im je da renoviraju i dograde tribine. Pošto je fudbalski teren njihovo najvažnije osnovno sredstvo, u klubu mu posvećuju punu pažnju. Tako je na održavanju terena stalno angažovana jedan radnik koji na raspolaganju ima sve potrebne mašine. Sve što se poduzima za cilj ima stvaranje što boljih uslova za rad i privlačenje još većeg broja djece.

 

 

Poslije rata klub se takmičio i u najvišem rangu takmičenja na nivou Republike Srpske, te u kupu BiH. Kao i većina sportskih kolektiva u RS i BiH i FK “Omladinac“ teško prikuplja finasijska sredstva za značajnije poduhvate, tako da se trenutno takmiči u nižim rangovima.

 

Bez obzira na to klub u potpunosti opravdava svoje postojanje kada se ima u vidu broj djece i mladih ljudi koje okupljaju.

 

Iako se jako teška opšta situacija u zemlji reflektuje na sve segmente društva pa tako i na sport, čak i u ovakvim uslovima kroz rad sportskih klubova i saveza se i dalje otvaraju vrata cijelog svijeta za one koji su vrijedni, uporni i talentovani. Zato je važno da svi koji su u sportu ne dozvole da ih mnoštvo prepreka sputa u njihovim nastojanjima.

 

U FK“Omladinac“ imaju takav stav i to se vidi iz njihovog hvale vrijednog rada.

 

 

 

 

Video: 
FK Crvena Zvezda 2006-Banja Luka Om