Shuttle time-razvojni projekat BWF-a namjenjen školama

Šatl Tajm je naziv školskog programa kojeg je BWF pokrenuo u želji da badminton zaživi u nastavnom programu osnovnih i srednjih škola. Osnovni cilj programa je da osposobi što više nastavnika fizičkog vaspitanja da kao badminton treneri započnu rad sa djecom tokom nastavnog procesa.

 

Za potrebe ovog programa snimljeno je skoro 400 video klipova u kojima kao promoteri nastupaju djeca školskog uzrasta, njih 90, i 8 vrhunskih badminton igrača. Heinz Kelzenberg iz Njemačke  i Mike Woodward iz Velike Britanije koji su autori materijala za ovaj projekat su prisustvovali snimanju koje se 4 dana odvijalo u Kuala Lumpuru, Malezija.

 

Od 250 snimljenih video spotova njih 140 će biti namjenjeno školskim trenerima a ostatak je snimljen za sve buduće badminton trenere, kao dio ukupnog materijala koji će služiti za edukaciju u okviru 1. nivoa obrazovanja trenera.

 

"Ovo je zaista važan korak u pripremi i početku relizacije programa  "Shutlle Time", rekao je Ian Wright, menadžer razvoja u BWF-u i glavni pokretač programa. "Snimanje se odvijalo vrlo dobro tokom cijele sedmice, uprkos velikoj vrućini u dvorani, pod filmskim osvjetljenjem, vrlo smo zadovoljni kvalitetom proizvodnje i strpljenjem koje su djeca pokazala tokom snimanja", dodao je Wright.

 

"Možemo očekivati ​​da će imati visoko kvalitetne klipove koji će poslužiti kao podrška pisanim materijalima i nastavnim planovima za nastavnike-badminton trenere", Wright je siguran da će video klipovi biti od velike pomoći nastavnicima kojima je badminton potpuna nepoznanica. Pisani materijali, u prvoj fazi programa će biti odštampani na engleskom, francuskom i španskom jeziku, zajedno sa video klipovima će činiti vrlo vrijednu biblioteku, koja će biti dostupna zaintersovanim nastavnicima u cijelom svijetu.

 

Inače u BWF-u se nadaju da će ovaj program,  čija priprema  traje već 16 mjesaci a treba da definitvno starta u septembru 2011. godine, doprinjeti snažnoj popularizaciji i razvoju badmintona širom planete.

 

BS BiH već gotovo tri godine realizuje školski program ,,Mikrofinova škola badmintona'' u kojem naš klub ima značajnu ulogu, i iskustvo pokazuje da su škole najbolja mjesta za popularizaciju određenog sporta. Iako prilike u društvu nisu naklonjena sportu generalno, i inaš klub a i BS BiH će razvoj školskog programa smatrati prioritetnom aktivnošću. Nadamo se da će i pripremljeni mterijali BWF-a vrlo brzo doći i do nas i na taj način olakšati realizaciju naših školskih programa.