Yonex All England Open Badminton Championships 2012.

U Birmingenu (Engleska) u nedelju 11.03.2012. godine završeno je još jedno izdanje najstarijeg badminton turnira na planeti.

 

 

                                                 

 

 

All England Open Badminton Championships (danas Yonex All England Open Badminton Championships) prvi put je organizovan daleke 1899. godine. Ovaj prestižni turnir je imao kratke pauze samo tokom prvog i drugog svjetskog rata, a jedno vrijeme je bio priznat kao nezvanično svjetsko prvenstvo.

 

 

 

Od 1984. godine turnir se odvija pod sponzorskim okriljem Yonexa i to je jedna od najdužih saradnji između sponzora i organizatora jednog sportskog događaja u sportskoj istoriji.

 

I ove godine turnir je donio mnoštvo sjajnih mečeva i neke neočekivane rezultate i dešavanja. U ženskom singlu je 7. nosioc  Xuerui Li, mlada nada  iz Kine u finalu bila bolja od   1. nosioca Yihan Wang . u meču koji je trajao 44 minuta mlada, nadolazeća zvijezda je pokazala karakter naročito u drugom gemu kada je uspjela nadoknaditi značajno vodstvo svoje suparnice.

 

            

 

Evropljani su i ovaj put imali predstavnike u finalu, nažalost na putu do zlata u mix-u ispriječio se indonežanski par koji je u neizvjesnom meču spriječio danski par Thomas Laybourn i Kamilla Rytter Juhl da se popne na najviše postolje.

 

 

Finale u muškom singlu od kojeg se očekivalo mnogo završeno je  predajom Li Čong Veja u drugom gemu. Kod rezultata 21:19 i 6:2 zbog problema sa rukom svjetski broj jedan se morao povući i tako omogućio Lin Danu da se okiti 5 trofejom u Engleskoj.

 

Rezultati finala:

 

Ženski sing

 

Xuerui Li (7)  (Kina) - Yihan Wang [1] (Kina)  21:13, 21:19 

    

Mješoviti parovi

 

Tontowi Ahmad (4),Liliyana Natsir(Indonezija) - ThomasLaybourn (8),Kamilla Rytter Juhl (Danska)  21:17, 21:19

 

Ženski parovi

 

Qing Tian (2),Yunlei Zhao –Xiaoli Wang(1),Yang Yu(Kina) 21:17,21:12

 

Muški parovi

 

Jung Jae Sung-Lee Yong Dae (Južna Koreja) -  Cai Yun-Fu Haifeng (Kina) 21:23, 21:9, 21:14.

 

 

Muški singl


Lin Dan (Kina) - Lee Chong Wei (Malezija) 21:19, 6.2 - odustajanje.