Zavrešen je drugi turnir školske badminton lige.

U Banja Luci je u subotu 24.04.2018. godine u organizaciji Badminton kluba "Banja Luka" odigrano drugo kolo Školske badminton lige.

 

 

Trideset učesnika turnira su u sportskoj dvorani O.Š."Borisav Stanković" prezentovali svoje badminton vještine koje su stekli kroz rad i treninge u školskim badminton sekcijama.

 

 

Kao i uvijek kada su na okupu mladi badmintonaši u dvorani je bilo puno smijeha , zabave i žestoke borbe na badminton terenima.

 

 

Cilj organizovanja školskih badminton sekcija je promocija takmičarskog badmintona i masovno uključivanje školske djece u korisne fizičke aktivnosti, koristeći prednosti badmintona kao "Sports za sve/svakoga". Sekcije se organizuju kao vannastavna aktivnost u okviru škole i one dodatno vežu djecu za školu, sigurno i kontrolisano okruženje koje je u tom periodu života njihova prirodna sredina.

 

 

 

 

 

Turniri školske lige se organizuju kao stimulans djeci da treninge prihvate se potrebnom dozom ozbiljnosti, a činjenica da će imati priliku stečene vještine pokazati na takmičenju daje treninzima puni smisao.

 

 

 

 

 

 

Simbolične nagrade i prigodne diplome koje se dodjeljuju najuspješnijm učesnicima su dodatni stimulans koji doprinosi sportskom naboju i "drami" na terenu u borbi za pene.

 

 

 

 

 

 

Zašto je badminton tako pogodan za postizanje masovnosti među školskom omladinom?

 

Badminton je odličan školski sport za učenike oba pola. Pogodan je za djecu svih uzrasta i nivoa fizičkih i ostalih sposobnosti. Badminton predstavlja bezbjedan, zanimljiv i zabavan nekontaktni sport za djecu.

 

Ima mnogo razloga zbog kojih se badminton može posmatrati kao idealan sport koji bi trebalo uvrstiti u plan i program fizičkog vaspitanja u školama.

 

- Badminton je podjednako dostupan i dječacima i djevojčicama;

 

- Badminton je pogodan i za djecu sa invaliditetom i posebnim potrebama;

 

- Badminton je bezbjedan nekontaktni sport za djecu;

 

- Badminton razvija bazične fizičke sposobnosti;

 

- Učenici, bez obzira na nivo fizičkih i ostalih sposobnosti, mogu uspešno da usvajaju vještine koje im omogućuju da doživotno igraju badminton,

 

- Gledano iz sociološkog ugla, badminton je jako pozitivna aktivnost zbog činjenice da dječaci i djevojčice / muškarci i žene mogu da igraju, treniraju i da se takmiče zajedno.

 

- Naročito je važno naglasiti da se u badminton aktivnosti u istom prostoru i u istom trenutku mogu uključiti djeca sa invaliditetom i djeca koja nemaju tjelesni hendikep.

 

- Najnovija naučna istraživanja da se kroz određene badminton vježbe može značajno smanjiti ili potpuno izliječiti kratkovidost.

 

Badminton aktivnosti u okviru školskog programa (na bazi “Shuttle Time“ projekta, školskog badmintona programa BWF-a) razvijaju praktično sve fizičke sposobnosti važne za školsku djecu i djecu u razvoju. Između ostalog:

 

- Međusobnu koordinaciju očiju i ruku; 

 

- Hvatanje i bacanje;

 

- Stabilnost i ravnotežu; 

 

- Brzinu i agilnost – sposobnost brze promjene pravca i smjera kretanja;

 

- Eksplozivnost, reaktivnu sposobnost, korišćenje elastične komponente mišića i tetiva – izraženo kao sposobnost kvalitetnog izvođenja različitih vrsta skokova i doskoka;

 

- Taktičko mišljenje / brzo donošenje odluka u odnosu na dešavanja u toku igre.

 

 

 

PROJEKAT RAZVOJA BADMINTONA U ŠKOLAMA

 

Badminton klub „Banja Luka“ već duži niz godina u saradnji sa osnovnim školama u svrhu promocije badmintona među školskom omladinom organizuje badminton sekcije kao dio vannastavnih aktivnosti u školama. Projekat se realizuje tako da uz podršku i pomoć partnera: 

 

- Klub donira školama badminton opremu u trajno vlasništvo,

 

- Klub obezbjeđuje edukovane trenere za rad u sekcijama,

 

- Klub u saradnji sa Badminton savezom BiH organizuje seminare za obuku trenera (nastavnika) za rad u školskim badminton sekcijama 

 

- Klub organizuje na kraju prvog polugodišta i na kraju školske godine turnire školske lige

 

- Klub organizuje nastupe najboljih članova školskih sekcija na međunarodnim turnirima za kategoriju školskog badmintona (školska liga grada Zagreba i sl.)

 

- Škola obezbjeđuje minimalno dva termina u školskoj sportskoj dvorani u toku sedmice za rad badminton sekcije 

 

- Za sve učnike rad u sekcijama je podjednako dostupan i potpuno besplatan

 

 

 

 

 

U školskoj 2017/2018 godini klub je planirao aktivirati badminton sekcije u 6 osnovnih škola na teritoriji grada.

 

Uzimajući u obzir trenutno stanje u društvu, naročito ekonomsku situaciju, ovo je dobar način da se djeca uključe u zdrave sportske aktivnosti bez dodatnog opterećenja za ionako „tanke“ porodične budžete. Ujedno je to dobar način da se obogate vannastavni sadržaji u školama bez dodatnog opterećenja za škole.

 

Iskustva stečena kroz realizaciju projekta „Mikrofinova škola badmintona“ , velikog razvojnog projekta BSBiH i „Mikrofin“ d.o.o., su izuzetno pozitivna za sve koji su bili uključeni.

 

 

http://fliphtml5.com/gbor/bpca

 

Za realizaciju ovih aktivnosti klubu su neohodni partneri koji su, svjesni trenutnog stanja u društvu, posvećeni aktivnom i sadržajnom djelovanju u svojoj zajednici.

 

Podržavajući ovakve aktivnosti naši partneri su u prilici da ostave puno dublji i dugotrajniji trag u svom okruženju nego što je to slučaj sa povremenim marketinškim kampanjama.

 

Sljedeći primjer naših pouzdanih prijatelja i partnera kao što su "Tenzo" d.o.o. i "INKconstructor" d.o.o. koji su dugi niz godina uz našu djecu i omladinu, svi oni koji nam se priključe u našim nastojanjima da ne dozvolimo da loša situacija u društvu uništi nadu da može biti bolje, učiniće uslugu i sebi i društvu u cjelini.

 

                                                   

 

 

Postoji više varijanti novčane podrške:

 

- da jedan sponzor preuzme troškove svih sekcija u toku školske godine i da se projekat odvija pod njegovim imenom (kao što je to bio slučaj sa velikim projektom "Mikrofinova škola badmintona"). U ovoj varijanti ime sponzora je u kontinuitetu prisutno u školama, u porodicama učenika, a mi nastojimo u svim oblicima promovisati sponzora.

 

- da jedan sponzor preuzme troškove jedne sekcije u jednoj od škola, djelovanje te sekcije bi se odvijalo pod imenom tog sponzora. To stvara pretpostavku za stvaranje "konkurentskih" škola badmintona, naravno ukoliko bi se našlo dovoljno sponzora za svaku sekciju pojedinačno.

 

- da više sponzora donira isti iznos na mjesečnom nivou da bi se prikupilo dovoljno sredstava za realizaciju cijelog projekta

 

- da se dodijeli jednokratna donacija koja bi pridonijela našem nastojanju da prikupimo dovoljhttp://fliphtml5.com/gbor/bpcano sredstava za odvijanje projekta.

 

Projekat se odvija tokom svih 12 mjeseci sa treninzima i u toku raspusta, te  organizovanjem turnira tokom zimskog raspusta i nakon kraja školske godine.

 

Mi smo svjesni da svaki davatelj sredstava ili investitor, bilo to država ili privatni preduzetnik, želi vidjeti maksimum povrata sredstava uloženih u bilo koji projekt. Pogotovo u današnjim uslovima kada je izuzetno teško poslovati.

 

U današnjem svijetu koji se brzo mijenja, izraz "povrat ulaganja" odnosi se ne samo na financijsku dobit. Danas se mnogo pozornosti posvećuje sposobnosti projekta da riješi neke od hitnih i teških probleme društva, da proizvedu pozitivne društvene promjene, to jest, da proizvede određeni volumen društvenog utjecaja.

 

Za sve one koji se vežu za takve projekte visok nivo pozitivne promocije je osiguran, pogotovo u našim uslovima kada se u svim segmentima društva vapi za nekim pozitivnim pomacima.

 

Takvi projekti, s velikim društvenim utjecajem, trebali bi imati prednost u pružanju podrške od strane onih koji su u stanju tu podršku dati.

 

Mi u klubu vjerujemo da u onome što radimo ima zaista mnogo prostora za široko i pozitivno djelovanje.

 

Na podršku klub uzvraća:

 

- postavljanjem zaštitnog znaka sponzora na web prezentaciji kluba;

 

- promovisanjem partnera na profilu kluba na društvenim mrežama;

 

- postavljanjem zaštitnog znaka partnera na memorandum kluba;

 

- postavljanjem zaštitnog znaka partnera na opremu članova kluba;

 

- prikazivanjem zaštitnog znaka partnera na video prezentacijama klub;

 

- postavljanjem zaštitnog znaka partnera u prostorima u kojima klub organizuje takmičenja.

 

     

 

 

Video: 
Shuttle Time promo
Shuttle Time promo