Završen je Drugi seniorski šampionat BiH u pojedinačnoj konkurenciji

Akcija pod nazivom "Drugi seniorski šampionat BiH u pojedinačnoj konkurenciji" je za BK"Banja Luka" završena na najuspješniji mogući način.

U subotu 19.03.2016. godine u Sarajevu je održan „Drugi seniorski badminton šampionat BiH u pojedinačnoj konkurenciji“.

U organizaciji „Sarajevo badmintona“ i Badminton saveza BiH 24 igračice i igrača iz Banja Luke, Bihaća, Jablanice, Prijedora i Sarajeva su se u ženskom i muškom singlu borili za titulu najboljeg badmintonaša u zemlji za 2016. godinu.

 

 

Naš klub su na šampionatu predstavljali:  Ana Đurašinović, Una Bosnić, Ksenija Marinković, Miloš Tomić, Luka Ćurguz, Marko Kočić, Aleksandar Egić i Miroslav Kočić.

 

 

 

Šampionat je organizovan u odličnim uslovima koje pruža sportska dvorana Pete gimnazije na Dobrinji.

 

U prvom dijelu šampionata 12 igračica i 12 igrača su bili raspoređeni po grupama gdje su se u međusobnim ogledima u grupi borili za prolazak u drugi dio šampionskog turnira u kojem su se po nokaut sistemu borili za prolazak dalje.

 

 

 

 

Mečevi u grupama su obilovali uzbuđenjima, u velikoj većini mečeva suparnici su bili vrlo izjednačeni i moglo se vidjeti mnogo dobrog badmintona.

 

Ipak istinske drame su se mogle vidjeti u mečevima razigravanja. Borba za poene je od igrača tražila maksimum snage, izdržljivosti i volje. Četvrtfinalni meč između Dalile Prando i Milice Kos je bio epska bitka dvije sjajne mlade osobe koje su se snagom volje i nepresušnim entuzijazmom nastojale ostvariti prevagu nad protivnicom. Nakon tri iscrpljujuća seta nijanse su donijele pobjedu Milici Kos.

 

Nakon 40 odigrana meča na pobjedničko postolje su se popeli novi šampioni BiH:

Žene:

1. Ksenija Marinković-BK“Banja Luka“
2. Milica Kos-BK“Prijedor“
3. Jelena Gruban-BK“Prijedor“

 

Muškarci:

1. Miroslav Kočić-BK“Banja Luka“
2. Miloš Tomić-BK“Banja Luka“
3. Marko Kočić-BK“Banja Luka“

 

Za dolazak na najviše postolje šampioni su morali odigrati i pobjediti u 6 mečeva u jednom danu, što je zaista podvig vrijedan punog poštovanja.

 

 

Glavni sudija šampionata je bila član našeg kluba Olja Fail.

U sklopu sjajne organizacije šampionata ekipa iz "Sarajevo badmintona“ je organizovala i zanimljivu promociju badmintona najmlađim sarajlijama ,a pod nazivom "Cool je biti dobar drug, kada se život zakomplikuje ja igram badminton" .

 

 

Lijepo je bilo vidjeti dvoranu ispunjenu mnoštvom mladosti i dječijeg smijeha. Kroz zabavu su klinci, među kojima će sigurno biti i budućih badmintonaša, učili neke prve osnove ovog lijepog sporta. Bili su vrijedni i zainteresovani i na kraju su bili nagrađeni prigodnim poklonima.

 

 

Bravo za "Sarajevo badminton", uspjeli su postići da ovaj 19.03.2016. godine ostane duboko urezan u sjećenje svih koji su bili prisutni u dvorani mladosti i radosti!

 

 

Nastup članova našeg kluba na šampionatu podržali su "Tenzo"d.o.o. i "Hemofarm" Banja Luka.

 

                          

 

        

Video: 
Drugi seniorski šampionat
Cool je igrati badminton!