Značajne aktivnosti u oktobru!

Mjesec oktobar je donio neke nove značajne iskorake za mlade članove BK"Banja Luka". Generacija "klinaca" koji su započeli badminton priču u BL,RS i BiH su prešavši prag punoljetstva počeli u sve većoj mjeri preuzimati odgovornost za daljnji napredak i razvoj badmintona na ovim prostorima.

 

Tako je Elena Kevac u Poreču prvi put sudila na jednom međunarodnom turniru. U pitanju je bio Croatian Junior Interantional, turnir sa značajnim renomeom, koji redovno okuplja ponajbolje evropske juniore. Elena je odlično odradila posao, naravno uz punu podršku iskusnijih kolega, i na taj način napravila značajan korak u ostvarenju sudijske karijere.

 

 

Elena Kevac u Poreču

 

Elenina klupska kolegica Olja Fail je takođe imala značajan nastup kao sudija na Internacionalnom juniorskom prvenstvu Slovenije koji su slovenačke kolege organizovale u Mirni u periodu od 17.10. - 19.10. 2014. godine. U pitanju je takođe tradicionalan turnir u rangu sa onim u Poreču i to je za mladog sudiju odlična prilika za iskazivanje znanja i sticanje novog iskustva. Olja, koja već ima međunarodno iskustvo sa balkanijada, je odlično obavila posao. Naravno i Olji su velika podrška bile iskusne kolege. Svakako moramo naglasiti podršku Jozefa Kupriveca čija je ulogu u pokretanju stvaranja sudijske strukture u BSBiH izuzetno značajna.

 

 

 

Olja Fail u Mirni

 

Kraj oktobra je donio još jedan značajan događaj. Elena Kevac uz podršku Badminton Europe učestvuje na vrlo značajnom seminaru za buduće "trenere trenera" u "Shuttle Time" projektu. To je projekat posvećen uvođenju badmintona u školske programe, a kao osnova za uspjeh projekta potrebno je prije svega imati dovoljno edukovanih trenera/nastavnika/ koji bi mogli djeci približiti taktiku i tehniku badmintona.

 

 

Elena u Hamburgu

 

Elena je bila među najuspješnijim učesnicima kursa koji BSBiH uz podršku OK BiH i MOK  kroz projekat "Olimpijska solidarnost" organizovali u Banja Luci tokom aprila. Badminton Europe je, respektujući naše napore i činjenicu da smo jedan od rijetkih badminton saveza u Evropi koji je iskoristio mogućnosti koje nudi "Olimpijska solidarnost", omogućila da jedan naš predstavnik prođe seminar i pokuša se domoći značajnog sertifikata koji ima međunarodnu težinu.

 

 

Učesnici kursa u Banja Luci

 

Seminar se realizuje u Hamburgu u periodu od 24.10.- 26.10.2014. godine. Glavni predavač je naša prijateljica Joann Huges (bila je glavni predavač na kursu u Banja Luci) i znajući njen način rada sigurni smo da će oni koji polože ispit i postanu vlasnici sertifikata biti spremni za rad na obuci budućih badminton trenera. Nadamo se i vjerujemo da će Elena biti među njima.

 

Olja i Elena zaslužuju puno poštovanje za pokazanu hrabrost da se suoče sa vrlo  zahtjevnim izazovima koji nose breme velike odgovornosti, ali isto tako i otvaraju velike mogućnosti da se kreira vlastita budućnost. Ove djevojke će, uz diplome sa fakulteta koje će sigurno uspješno završiti, imati i te dodatne opcije koje se mogu dobrom badminton sudiji i dobrom badminton treneru otvoriti čak i na planetarnom nivou.

 

Ovo je odličan primjer da se u ovako teškoj i depresivnoj današnjici koja vlada u ovoj napaćenoj zemlji ne treba prepustiti apatiji, upravo suprotno, da treba višestruko pojačati napore i raditi još više u vlastitom interesu i interesu čitave zajednice.

 

Eli i Olja rade upravo to jer otvarajući sebi mogućnosti, one ih otvaraju i svima onima koji ih žele slijediti.

 

 Joann Hughes - Hamburg 24.10.2014. godine

 

 

Hamburg